Truckkort Malmö

Här hittar du kommande kurser i Malmö. Klicka på "BOKA NU" bakom det kursdatumet du är intresserad av att boka. Kursen ger dig behörighet att köra de truckar som flest arbetgivare efterfrågar kompetens inom. Efter genomförd kurs så erhåller du ett truckkort och kan börja söka jobb som truckförare.

Om truckförarutbildningen i Malmö

Adress:

Truckar du får köra efter genomförd truckförarutbildning

Efter du har tagit ditt truckkort får du köra samtliga truckar inom kategorierna A+B. Utöver dessa får du även köra truck D1. Här nedan ser du vilka truckar det är.

Låglyftande plocktruck

På en låglyftande plocktruck kan föraren höja upp plattformen den står på för att lättare och mer ergonomiskt kunna plocka varor från en lagerhylla. Plattformen kan höjas max 1,2 meter. Låglyftande plocktruck används oftast på lager utan höga hyllplan.

Behörighet:

A

Ledstaplare

Ledstaplare finns i utförandena med eller utan åkplatta. Utseendemässigt påminner ledstaplaren om den låglyftande plocktrucken, skillnaden är att ledstaplaren kan lyfta godset betydligt högre. Användningsområdet är ofta lager, där gods tas ner eller flyttas i lite mindre utsträckning.

Behörighet:

A

Låglyftande åktruck

Låglyftande åkttruck finns i två olika utförande där föraren antingen sitter eller står. Föraren sitter eller står i sidled, vilket ergonomiskt är bättre för nacke och rygg, när t ex trucken backas behöver inte föraren titta över axeln. En låglyftande åktruck lyfter godset max 0,2 meter över marken. Användningsområdet är oftast terminaler med ett högt tempo där mycket gods transporteras från lager in till lastbilar.

Behörighet:

A

Låglyftare

Låglyftare finns med eller utan åkplatta och används oftast i dagvaruhandeln för att ta fram olika artiklar som ska säljas. Vanligtvis ser du dem i olika matvarubutiker. Låglyftaren dras antingen för hand eller har en elmotor för att flytta godset. Godset lyfts några centimeter för att komma över golvet och kunna transporteras. Svänghjulet kan vridas 360 grader vilket gör att den är lätt kan manövreras i trånga utrymmer.

Behörighet:

A

Motviktstruck

I en motviktstruck sitter föraren i färdriktningen. Motviktstruck är en mångsidig truck och används på många olika ställen, t ex lager. Den är antingen el-, diesel- eller gasoldriven, ämnad för tyngre lyft och även mer ojämna underlag. Lyftkapaciten är ända upp till 60 ton och når gods upp mot 6,5 meter.

Behörighet:

B

Höglyftande åkstaplare

I en höglyftande åkstaplare står eller sitter föraren i sidleds. Den höglyftande åkstaplaren är en smidig truck som är gjord för smalare gångar. Den är utformad så det är lätt för föraren att ta sig i och ur för att lätt kunna hantera gods manuellt. Lyftkapaciteten kan vara upp till två ton och lyfta så högt som sex meter.

Behörighet:

B

Skjutstativtruck

I en skjutstativtruck åker föraren sittande i sidleds. Skjutstativtruckens fördelar är att den har hög lastkapacitet och kan lyfta högt. Det utmärkande med skjutstativtruckens konstruktion är att vid lastning av gods skjuts hela lyftstativet fram från trucken. När godset ska transporteras går hela lyfstativet istället bakåt och godset blir placerat mellan bak- och framaxeln på trucken. Detta medför att trucken bliv väldigt stabil under transport men även att den kan vara relativt kort i relation till hur mycket och högt den kan lasta. Lyftkapacitet är upp till 2,5 ton och lyfthöjd hela 13 meter.

Behörighet:

B

Höglyftande plocktruck

En höglyftande plocktruck ger föraren möjlighet att lätt kunna orderplocka varor på olika höjd tackvare att föraren står på en plattform som kan höjas och sänkas. Lastkapaciteten är upp till två ton och föraren kan höjas ända upp till tolv meters höjd

Behörighet:

B

Smalgångstruck

Smalgångstrucken påminner mycket om den höglyftande plocktrucken. Skillnaden är att föraren kan genom de placerade gafflarna lätt lasta och lossa gods på hög höjd i sidleds. Tackvare hur gafflarna är placerade passar även smalgångstrucken i smalare gångar. Föraren höjs upp på en plattform och kan genomföra orderplock eller lastning av pall. Fördelen med att föraren följer med upp är att det är lätt att se när man lastar eller lossar pallen på högre höjder.

Behörighet:

B

Fyrvägstruck

Fyrvägstrucken är en typ av skjutstativtruck. Skillnaden är att den kan sidställa samtliga hjul och gå i fyra olika riktningar. Transporten av godset sker precis som för skjutstativtrucken mellan fram- och bakaxeln, vilket gör den väldigt stabil. Fyrvägstrucken finns i varianter för både inomhus och utomhusbruk. De för utomhusbruk är oftast något större och kan ha en helt inkapslad förarmiljö i form av en hytt, även möjlighet att kunna lasta långgods (så som längre virke) finns också.

Behörighet:

B

Drag-/Flaktruck

Drag och flaktrucken ses b la på flygplatser där väskor transporteras bakom flaktrucken på vagnar ut till flygplan för pålastning. Flaktrucken används även för andra typer av uppdrag där vagnar med olika midnre gods kopplas på flaktrucken för transport. Föraren sitter oftast öppet längst fram på trucken.

Behörighet:

D